Дослідження насіння чорнушки посівної (Nigélla sativa L.), як пряно-смакової сировини для виробництва оздоровчих харчових продуктів - Пилипенко, Дарія Сергіївна; Пуник, Марія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Рахметов, Джамал Бахлулович (My University, 2025)
Насіння чорнушки посівної містить ефірну олію (0,5–1,5%), жирну олію – до 40%; моносахариди: глюкоза, рамноза, ксилоза і арабіноза; тритерпенові сапоніни, білки, алкалоїди, гіркі та дубильні речовини; вітаміни групи В, Р, С, β-каротин, мінеральні речовини: Са, Fe, Na, К. Ми дослідили органолептичні показники насіння чорнушки посівної а також вміст вітамінів антиоксидантів – аскорбінової кислоти та рутину. Black cumin seeds contain essential oil (0.5–1.5%), fatty oil – up to 40%; monosaccharides: glucose, rhamnose, xylose and arabinose; triterpene saponins, proteins, alkaloids, bitter and tannins; vitamins of group B, P, C, β-carotene, minerals: Ca, Fe, Na, K. We investigated the organoleptic indicators of black cumin seeds as well as the content of antioxidant vitamins – ascorbic acid and rutin.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; органолептичні показники; organoleptic characteristics; ефірна олія; essential oil; вітаміни; vitamins