Рябенко, Володимир Володимирович2024-12-022021Рябенко, В. В. Управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості / В. В. Рябенко // Підприємництво і торгівля. – Львів : ЛТЕУ, 2021. – Вип. 28. – С. 84–88.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45952Предметом дослідження є проектний підхід до організаційних змін та його особливості на підприємствах харчової промисловості. Метою дослідження є обґрунтування необхідності управління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловості. Досліджено основні проблеми діяльності підприємств в мінливих умовах зовнішнього середовища. Доведено необхідність організаційних змін як пріоритетного напрямку протидії несприятливим тенденціям та засобу розвитку суб’єктів господарювання. Шляхом узагальнення результатів наукових досліджень визначено сутність та об’єкти організаційних змін, їх види та етапи здійснення. Організаційні зміни – це системні перетворення, які охоплюють все підприємство в цілому або окремі його частини. Вони спрямовані на удосконалення економічних, правових та соціальних відносин в сфері функціонування організації. Доведено, що проекти організаційних змін є високоефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності, засобом адаптації до змін в зовнішньому середовищі та базисом забезпечення високої результативності функціонування і розвитку суб’єктів господарювання. Запропоновано ключові положення, на основі яких ґрунтується проектний підхід до організаційних змін, визначено його переваги у порівнянні з поступовим проведенням перетворень. Визначено галузеві особливості проектів організаційних змін в харчовій промисловості з урахуванням масштабів їх діяльності. Охарактеризовано основні етапи управління проектами організаційних змін на прикладі підприємств харчової промисловості, зокрема, розглянуто особливості встановлення цілей, розробки концепції організаційних змін, їх економічного обґрунтування, проведення структуризації проекту перетворень, складання плану часових параметрів та бюджету. Таким чином, доведено визначальну роль проектного підходу у забезпеченні результативності організаційних змін, що дозволить оперативно, з чітко обґрунтованими витратами та очікуваним економічним ефектом виконати раціональний обсяг робіт для досягнення мети запланованих трансформаційThe subject of the research is a project-based approach to the organizational changes and its features at food industry enterprises. The purpose of the research is to present an argument for the relevance of management of organizational change projects at food industry enterprises. The main issues of the activities of enterprises in changeable external conditions have been studied. The relevance of the organizational changes as a focus area to resist unfavorable trends and as a means of development of economic entities has been proved. Generalizing the scientific research findings, the essence and objects of organizational changes, their types and the stages of implementation have been determined. Organizational changes are systemic transformations that affect the entire enterprise or its individual parts. They are aimed at improving economic, legal and social relations in operation of the organization. It has been proved that organizational change projects are a highly effective tool to increase the competitiveness, a means of adapting to changes in the external environment and the basis for ensuring high efficiency functioning and development of economic entities. The key provisions, on which the project approach to organizational changes is based, have been proposed. Its advantages in comparison with the gradual implementation of transformations have been determined. The branch features of organizational change projects in the food industry taking into account the range of their activity have been determined. The main stages of management of organizational change projects on the example of food industry enterprises have been described. In particular, the goal setting principles, the development of the concept of organizational change, its economic substantiation, the implementation of project transformation structuring, planning of time frames and budget have been considered. Thus, the decisive role of the project approach in ensuring the effectiveness of organizational change has been proved. In order to achieve the aim of planned changes this will allow to perform promptly a reasonable amount of work with clear costs justification and expected economic resultsukуправління проектамиproject managementорганізаційні зміниorganizational changesпідприємстваenterprisesхарчова промисловістьfood industryкафедра економіки і праваУправління проектами організаційних змін на підприємствах харчової промисловостіArticlehttps://orcid.org/0000-0003-1091-4992