Дейниченко, Людмила ГригорівнаБахмач, Володимир ОлександровичДейниченко, Григорій ВікторовичКравченко, Тамара Василівна2022-02-142022-02-142021Розроблення технології тістового напівфабрикату «Мигдальний» для чизкейків / Л. Г. Дейниченко, В. О. Бахмач, Г. В. Дейниченко, Т. В. Кравченко // Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. – 2021. – Т. 4, № 2. – С. 284–298.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37099У роботі проаналізовано розповсюджені порушення харчового статусу сьогодення та визначено, що одне із провідних місць серед них посідає дефіцит цинку. Наведено ймовірні причини дефіциту цинку, проаналізовано роботи вчених, які займались цією проблематикою. Визначено, що на сьогодні актуальною є розробка збагачених цин-ком технологій десертів для закладів ресторанного господарства, а також напівфабрикатів для їх виробництва. Метою роботи є обґрунтування та розроблення тех-нології тістового напівфабрикату «Мигдальний» для чизкейків, що характеризуватиметься підвищеним вмістом цинку. Для досягнення поставленої мети використовували емпірич-ні, органолептичні, математичні, статистичні та розрахункові методи досліджень. Обґрунтовано і створено рецептури модельних композицій тістового напівфабри-кату, вивчено їх фізико-хімічні показники та органолептичні характеристики. Розроблено технологію тістового напівфабрикату «Мигдальний» для чизкейків, наведено технологічну схему його виробництва. Проаналізовано хімічний склад та енергетичну цінність розробленого напівфабрикату, розраховано його інтегральний скор. Визначено, що найкращими показниками характеризується модельна композиція, що передбачає внесення у рецептуру борошна мигдального у кількості 14,5 % мас. Виявлено, що для розробленого продукту характерним є підвищення вмісту білків, жирів, зменшення вмісту вуглеводів, збільшення вмісту цинку, калію, кальцію, магнію та фосфору. Доведено, що споживання розробленого напівфабрикату може забезпечити добову потребу у цинку на 31,87 %, що відповідає поставленій меті дослідження. Наукова новизна одержаних ре-зультатів полягає у розвитку принципів розроблення технологій страв та тістового напів-фабрикату «Мигдальний» з підвищеним вмістом цинку. Практичне значення одержаних результатів виявляється у розширенні асортименту напівфабрикатів і десертів для закла-дів ресторанного господарства та сприянні оздоровленню української нації.otherдефіцит цинкухарчова продукція з підвищеним вмістом цинкутістовий напівфабрикатчизкейкfood products with a raised zinc contentsemi-finished dough productcheesecakeкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівРозроблення технології тістового напівфабрикату «Мигдальний» для чизкейківArticle