Перспективи в розробці субодиничних вакцин проти вірусу простого герпесу 2 типу - Бондарчук, Валерія Ігорівна; Скроцька, Оксана Ігорівна (My University, 2021)
Мільйони людей по всьому світу інфіковані вірусом простого герпесу 2-го типу (ВПГ-2), який в структурі смертності від вірусних захворювань знаходиться на другому місці. Вакцинація є найбільш ефективною стратегією зниження високих показників захворюваності та смертності. У багатьох випадках вакцини на основі інактивованих мікроорганізмів виявляються неефективними, а живі вакцини – надто небезпечними. В свою ж чергу розробка субодиничної вакцини на основі рекомбінантних білків набуває величезного значення в наші дні завдяки її широкому застосуванню, у поєднанні із ад’ювантами, як високоімуногенного біофармацевтичного продукту та підтвердженій безпеці, ніж традиційні вакцини.
Keywords: вакцина; герпес; глікопротеїн gD; vaccine; herpes; glycoprotein gD; кафедра біотехнології і мікробіології