АВС-аналіз як інструмент упорядкування асортименту - Репіч, Тетяна Анатоліївна (My University, 2005)
У статті розглянуто найбільш доступний метод моніторингу асортименту для подальшого його скорочення, що базується на класифікації товарообігу і товарних запасів, вимірюваних в одиницях реалізації або запасу (ABC-аналіз), і їхньої класифікації за структурою споживання (XYZ-аналіз). Важливим є періодичне порівняння результатів АВС і XYZ-аналізу обсягів випуску та обсягів реалізації, що дасть можливість промисловому підприємству оптимізувати обсяги випуску продукції та її номенклатуру, запобігти надмірним запасам.

The article reviews the most affordable method of monitoring range for further reduction, based on the classification of trade and inventories, measured in units of either stock (ABC-analysis), and their classification according to consumption patterns (XYZ-analysis). It is important to periodically compare the results of ABC and XYZ-analysis output and sales, which will enable the company to optimize industrial output and its nomenclature, prevent excessive stocks.
Keywords: удосконалення асортименту; моніторинг асортименту; ABC-аналіз; XYZ-аналіз; improvement of range; monitoring range; ABC analysis; XYZ analysis; кафедра економіки праці та менеджменту