Чорнобильська катастрофа і контроль радіоактивного забруднення довкілля - Джетере, А. Е.; Заєць, Віра Анатоліївна (My University, 2006)
Наслідки Чорнобильської катастрофи особливо руйнівно вплинули на екологічний і економічний стан України, для якої чорнобильська проблема сьогодні є однією з визначальних, і від успішного розв’язання якої значним чином залежить як сьогодення держави, так і її майбутнє. Особливістю забруднених регіонів півночі України є те, що тут зосереджена значна частина лісового фонду України, який традиційно поставляв населенню значну кількість дарів лісу – ягід, грибів – а також має важливе значення як місце традиційного збору лікарської сировини. The consequences of the Chornobyl' catastrophe especially destructively influenced on the ecological and economic state of Ukraine for that the Chornobyl' problem today is one of qualificatory, and from the successful decision of that both present time of the state and her future depends considerable character. The feature of muddy regions of north of Ukraine is that considerable part of forest fund of Ukraine, that traditionally supplied to the population the far of gifts of the forest, - berries, mushrooms is here concentrated - and also has an important value as place of traditional collection of medical raw material.
Keywords: радіоактивність; радіоактивні речовини; радіоізотопи; радіація; radio-activity; radionuclidess; radioisotopes; radiation; кафедра екології та екоменеджменту