Очищення водно-спиртових розчинів від вищих спиртів мінеральними адсорбентами - Маринченко, Віктор Опанасович; Маринченко, Лоліта Вікторівна; Філь, О. В. (My University, 2014)
У статті експериментально обґрунтовано доцільність використання мінеральних адсорбентів у технології лікеро-горілчаного виробництва з метою покращання якості готової продукції та її здешевлення. Встановлено оптимальні параметри обробки шунгітом і палигорськітом водно-спиртових розчинів для адсорбції вищих спиртів. У загальному випадку запропоновано застосовувати шунгіт для очищення водно-спиртових розчинів концентрацією 40 % об., тривалість обробки має становити 40 хв. The paper experimentally proved the feasibility of using mineral adsorbents in alcoholic beverage production technology in order to improve product quality and reduce the cost. The optimum parameters of processing water-alcohol solutions by shungite and palygorskite for adsorption of higher alcohols were determined. In general, it is proposed to use shungit for water-alcohol solutions purification in concentration of 40 %.vol.; processing time should be 40 minutes.
Keywords: водно-спиртові розчини; вищі спирти; мінеральні адсорбенти: шунгіт; палигорськіт; hydroalcoholic solutions; mineral adsorbents: shungite and palygorskite; higher alcohols; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства