Проникнення страховиків з іноземним капіталом на страховий ринок України - Шірінян, Лада Василівна; Шірінян, Арам Сергійович (My University, 2018)
Метою статті є дослідження ступеню проникнення страхових компаній з іноземним капіталом (СКІК) на страховий ринок України та виявлення тенденцій показників відкритості українського страхового ринку в сучасних умовах. Основними аргументами за присутність іноземного капіталу науковці вбачають покращення якості надання послуг і вплив на темп змін ВВП країни. З іншого боку, окреслене питання корелює з проблемою фінансової безпеки ринку. У роботі розглянуто діяльність СКІК за 2007–2017 рр. і використано авторську методологію комплексної оцінки відкритості ринку на основі коефіцієнтів відкритості ринку за кількістю СКІК, за іноземним капіталом, за активами, за обсягом страхових послуг, за операціями перестрахування, за імпортом і експортом послуг; коефіцієнтів концентрації та ємності страхування. Виявлено, що більшість СКІК мають іноземний капітал з Кіпру, Австрії, Великої Британії, Нідерландів і є лідерами за обсягом страхових премій та страхових виплат. Дані свідчать, що значення валових премій, обсягів експорту та імпорту страхових послуг, наведені в доларах США, значно зменшилися. Показано, що кількість українських страхових компаній і СКІК після 2008 року щороку зменшуються. Одержано, що за показником премій страховий ринок після 2014 року став відкритим та сильно-залежним; за показниками імпорту та експорту - закритим і автономним. За кількістю СКІК, за часткою іноземного капіталу і за показником перестрахування страховий ринок Україні є відкритим і оптимальним, коли забезпечено національні переваги. Детальний аналіз показав, що по роках показник концентрації для перших трьох СКІК становить близько 9,22%, що свідчить про відсутність монополізації збоку СКІК, хоча останніми роками показник концентрації має тенденцію до збільшення. Значення ємності страхування для СКІК є невисоким, на рівні 0,56%, що свідчить про фактичну відсутність впливу діяльності СКІК на формування ВВП. The purpose of the article is to investigate the degree of penetration of insurance companies with foreign capital (IFC) into the insurance market of Ukraine and to identify trends in the openness indexes of the Ukrainian insurance market in modern conditions. The main argument for the presence of foreign capital is the improvement of the quality of service provision and the impact on GDP change rate. On the other hand, the question correlates with the problem of financial security of the market. The paper deals with the activity of IFCs in 2007-2017 and uses the author's methodology of the complex estimation of market openness based on the coefficients of market openness by the number of IFCs, by the foreign capital, by assets, by the volume of insurance services, by reinsurance operations, by import and export of services; coefficients of concentration and insurance penetration. It is revealed that most of IFC have foreign capital from Cyprus, Austria, the United Kingdom, the Netherlands and they are the leaders in terms of insurance premiums and insurance payments. Data show that the value of gross premiums, volumes of export and import of insurance services, given in US dollars, significantly decrease. It is shown that numbers of Ukrainian insurance companies and IFCs after 2008 are decreasing each year. It is estimated that the insurance market after 2014 became an open and strongly dependent and also in terms of import and export - closed and autonomous. It is obtained that by the number of IFC, by the share of foreign capital and in terms of reinsurance, Ukraine's insurance market is optimally open when national benefits are secured. A detailed analysis showed that the concentration for the first three IFC is about 9.22%, which indicates an absence of monopolization by IFC, although in recent years the concentration tends to increase. The value of insurance penetration for IFC is small, nearly 0.56%, which indicates the actual absence of the influence of IFC activity on GDP formation.
Keywords: кафедра фінансів; страховики з іноземним капіталом; проникнення; відкритість ринку; концентрація; ємність страхування; іноземний капітал; insurers with foreign capital; penetration; openness of the market; concentration; capacity of insurance; foreign capital; reinsurance