Сорбція важких металів спіруліною - Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Бартуш, Надія Володимирівна (My University, 2010)
Дослідження здатності спіруліни поглинати іони свинцю, кадмію, кобальту, ртуті та цинку, вплив їх на продуктивність спіруліни та межу її витривалості щодо цих іонів. З усіх досліджених металів спіруліна характеризувалася дуже низькою здатністю до поглинання іонів кобальту, але високою продуктивністю. Максимальне поглинання кобальту на рівні 15,9-16,7% відбувалася при концентраціях цього металу в межах 25,0-35,0 мкМ (1,47-2,06 мхСо2-/л). Investigation of the ability of spirulina to absorb ions of lead, cadmium, cobalt, mercury and zinc, their influence on the performance of spirulina and its endurance limit for these ions. Of all the investigated metals spirulina characterized by a very low ability to absorb cobalt ions, but high performance. Maximum absorption of cobalt at 15,9-16,7% occurred at concentrations of this metal within 25,0-35,0 mkM (1,47-2,06 mxСo2-/l).
Keywords: важкі метали; спіруліна; сорбція; біомаса; культивування; поглинання; концентрація; адсорбція; heavy metals; spirulina; sorption; biomass cultivation; absorption; concentration; adsorption; кафедра екології та екоменеджменту