Особливості біосинтезу мікробного екзополісахариду етаполану за умов росту Acinetobacter SP. ІМВ В-7005 на соняшниковій олії - Олефіренко, Ю. Ю. (My University, 2013)
Встановлено можливість інтенсифікації синтезу мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану внесенням у середовище культивування Acinetobacter ІМВ В-7005 із соняшниковою олією екзогенних попередників (глюкоза і фумарат). Додавання глюкози (0,05 і 0,1 %) в експоненційній та стаціонарній фазі росту супроводжувалося максимальним (до 260 %) підвищенням кількості синтезованого етаполану порівняно з культивуванням штаму ІМВ В-7005 на олії без попередників. Внесення 0,05 і 0,1 % фу Марату в експоненційній і стаціонарній фазах росту Acinetobacter SP. ІМВ В-7005 у середовище із соняшниковою олією супроводжувалося підвищенням кількості синтезованого ЕПС у 2,4 і 2,6 рази відповідно порівняно з вирощуванням продуцента без екзогенних попередників у поживному середовищі. The possibility of intensification of ethapolan biosynthesis in the culture medium with sunflower oil with adding of exogenous glucose and fumarate was investigated. Addition of glucose (0,05 and 0,1 %) in exponential and stationary growth phases was accompanied by the highest increase (up to 260 %) of the ethapolan biosyntethis, compared with the cultivation of Acinetobacter sp. IMV B-7005 without precursors in the culture medium. Using of fumarate (0,05 - 0,1 %) in exponential and stationary growth phases was accompanied by the increase of ethapolan concentration by 2,4 and 2,6 times respectively, compared with the cultivation of the producer Acinetobacter sp. IMV B-7005 without exogenous precursors in the medium with sunflower oil.
Keywords: екзогенні попередники; реологічні властивості; субстрат; екзополісахарид; exogenous precursor; substrate; rheological properties; exopolysaccharide