Вплив міжнародної логістики на ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємства - Кушніренко, Денис Володимирович; Болотіна, Ірина Миколаївна (My University, 2025)
Розглянуто вплив війни на логістичні процеси та міжнародні ланцюги постачання. Визначено, що воєнні дії змінюють транспортні маршрути, митні процедури, виробничі процеси й структуру витрат, що створює суттєві ризики для зовнішньоекономічної діяльності. Окрема увага приділена трансформації вантажоперевезень в Україні, зокрема зміні напрямів руху транспорту, зростанню навантаження на дорожню інфраструктуру та обмеженню роботи морських портів. Розглянуто вплив торговельних конфліктів, таких як блокада кордону в Польщі, на ефективність експорту. Показано, що альтернативні маршрути призводять до перевантаження митниць та збільшення логістичних витрат. Підкреслено необхідність модернізації митних процедур, автоматизації процесів і розвитку нових транспортних коридорів як ключових умов стабілізації та підвищення ефективності міжнародної логістики в умовах війни.
Keywords: кафедра економіки праці та менеджменту; міжнародна логістика; зовнішньоекономічна діяльність