Study of the influence of buckwheat flour and flax seeds on consumption properties of long-stored bakery products - Bondarenko, Yuliia; Mykhonik, Larysa; Bilyk, Olena; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Andronovich, Galina; Hetman, Inna (My University, 2019)
Сухарі та сухарні хлібобулочні вироби відносяться до групи виробів тривалого зберігання. На сьогодні актуальним є використання в харчових технологіях інгредієнтів, які надають продуктам функціональних властивостей. Важливим джерелом харчових волокон, повноцінного білка, ненасичених жирних кислот, мінеральних речовин і вітамінів є зернові та олійні культури. За цінним хімічним складом і позитивним впливом на організм людини серед них виділяють насіння гречки і льону. Метою роботи було встановити вплив борошна гречаного та насіння льону на хід технологічного процесу та якість хлібобулочних виробів тривалого зберігання. У технології сухарів використовується гречане борошно зеленої та темної гречки ТМ «Органік-Еко-Продукт» (Україна). Для виготовлення кільцеподібних виробів (кільцеподібних сухариків) використовували насіння золотого льону. Результати досліджень свідчать, що хороші показники якості хліба для виготовлення з нього сухарів досягалися при дозуванні зеленого насіння гречки 20 % і темного 15 % замість борошняної маси. Встановлено, що сухарі з додаванням зеленого гречаного борошна мають параметри якості, що відповідають вимогам нормативних документів. Доведено, що в технології сухарів недоцільно використовувати темне гречане борошно, оскільки готові вироби мають підвищену частку води та індекс розмочування. Це пов'язано з впливом операції гідротермічної обробки зерна, з якого виготовляють темне гречане борошно, його високою водопоглинальною та водоутримуючою здатністю. Для технології крекерів кільцевих, збагачених насінням льону, насіння льону рекомендується дозувати 15 % від маси борошна. При такому дозуванні хлібобулочні вироби отримали найбільшу кількість балів за комплексним показником якості та відповідали вимогам нормативних документів.Rusk and ring-shaped bakery products relate to the group of long-stored ones. For today it is urgent to use ingredients that give products functional properties in food technologies. The important source of food fibers, full-value protein, unsaturated fatty acids, mineral substances and vitamins are grain and oil-bearing crops. Buckwheat and flax seeds are separated among them due to the valuable chemical composition and positive effect on the human organism. The aim of the work was to establish the influence of buckwheat flour and flax seeds on the technological process course and quality of long-stored bakery products. Buckwheat flour of green and dark buckwheat of TM “Organic-Eco-Product” (Ukraine) is used in the rusk technology. For producing ring-shaped products (ring-shaped crackers), gold flax seeds were used. Research results testify that good quality parameters of bread for producing rusks from it, were achieved at dosing green buckwheat seeds as 20 % and dark ones as 15 % instead of the flour mass. It has been established, that rusks with adding green buckwheat flour have quality parameters, corresponding to requirements of normative documents.It has been proven, that it is not expedient to use dark buckwheat flour in the rusk technology, because ready products have the increased water share and soaking index. It is connected with the influence of the operation of hydrothermal processing of grains that dark buckwheat flour is produced of, its high water-absorbing and water-retaining capacities. For the technology of ring-shaped crackers, enriched with flax seeds, it is recommended to dose flax seeds as 15 % of the flour mass. At such dosage bakery products got the highest number of points by the complex quality parameter and corresponded to requirements of normative documents.
Keywords: rusks; gold flax seeds; green buckwheat flour; dark buckwheat flour; ring-shaped products; борошно темної гречки; борошно зеленої гречки; сухарні вироби; сухарі; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; насіння льону золотого; кафедра технології молока і молочних продуктів