Морфофізіологічні параметри популяцій жовтогорлої миші (Apodemus flavicollis Melchior, 1834) заповідних територій як критерій оцінки впливу антропогенного забруднення ґрунту важкими металами - Задира, Світлана Володимирівна; Лукашов, Дмитро Володимирович (My University, 2012)
На відстані 500 м на південний схід від Трипільської ТЕС виявлено підвищений вміст у ґрунтах рухомих форм Pb, Cd, Cr, Ni та Co, що значно (у 3-5 разів) перевищує рівні, характерні для території природного заповідника. Встановлено, що для популяції жовтогорлої миші, яка мешкає на заповідній території, є характерним зменшення відносних розмірів нирок та печінки. У той же час вгодованість зростає порівняно з тваринами в умовах забруднення. Висловлюється припущення, що зареєстровані морфофізіологічні відмінності свідчать про генералізовані зміни в організмі мишей внаслідок процесів інтенсифікації метаболізму з ознаками виснаження в умовах забруднення. On distance of 500 m to the South-West from Tripolska TES the raised content in soils of mobile forms Pb, Cd, Cr, Ni and Co is revealed that is considerably (3-5 times) exceeds levels, which are likely for territory of natural reserve. It is established that for the population of the yellow-necked mouse which lives in the reserved territory, the decrease in the relative sizes of kidneys and livеr is common. At the same time fatness increases comparatively to animals spreading under pollution conditions. The assumption is come out that the registered morphological-physiological differences testify about presence of generalized changes in an organism of the mice as a result of processes of metabolism intensification with exhausting features under pollution conditions.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; жовтогорла миша; важкі метали; морфофізіологічні параметри; забруднення; метаболізм; yellow-necked mouse; heavy metals; morphological-physiological indexes; pollution; metabolism