Бугера, ІннаКігель, Наталя Федорівна2015-06-232015-06-232013Бугера, І. Заквашувальні композицій на основі мезофільних молочнокислих бактерій для просто кваші / Інна Бугера, Наталія Кігель // Ukrainian food journal. – 2013. - Vol. 2, Is. 1 – С. 32-36.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21356Almost no dairy products are produced from mesophilic lactic acid bacteria in Ukraine. It is so, because of the lack of modern domestic fermenting products. And so, the task of research in order to create effective starter cultures that would give characteristic curdled milk arises. We have created 12 fermenting compositions, based on mesophilic lactococcus and antagonist strain L. casei 3302. Bacterial compositions were chosen by organoleptic, physical- chemical parameters as well as the quantity of accumulated diacetyl in fermented samples As the result of the findings, it was chosen three fermenting compositions based on lactococcus and three different starter cultures of L. casei. These compositions can be used as rotational variants in production curdled milk.Lactococcusкафедра біотехнології і мікробіологіїfermentingcurdled milkmesophilic lactic acid bacteriaмезофільні молочнокислі бактеріїпростоквашабродінняброжениемезофильные молочнокислые бактерииЗаквашувальні композиції на основі мезофільних молочнокислих бактерій для простоквашіArticle