Науково-дослідна діяльність викладацького складу університетів наддніпрянської україни у передреформений період ХІХ ст. - Перегуда, Євген Вікторович; Пилипенко, Олександр Євгенійович; Лихолат, Алла Олександрівна (My University, 2021)
У статті досліджено зародження і становлення української науки в Київському та Харківському університетах. Всебічно розглянуто науково-дослідну діяльність професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів Наддніпрянської України першої половини ХІХ ст., різноманітних факторів, які сприяли цьому процесу. Доведено, що українські учені першої половини ХІХ ст. працювали у складних умовах занепаду та розкладання феодальної системи Російської імперії, реакційної політики уряду і царату. Професорсько-викладацький склад зазначених університетів зробив ґрунтовний внесок у становлення та розвиток математики, хімії, фізики, геології, палеонтології, анатомії, ботаніки, історії, лінгвістики та інших наук. Сформувалися наукові школи для підготовки висококваліфікованих фахівців з наведених галузей знань.
Keywords: професорсько-викладацький склад; гуманітарні й технічні науки; наукове товариство; Університетські статути; наукове дослідження та розробка; Наддніпрянська Україна; faculty advisors; humanitarian and technical sciences; scientific societies; University charters; scientific research and developments; кафедра гуманітарних дисциплін