Роль розчинників у процесі екстрагування рослинної сировини - Колеснік, Інна Володимирівна; Запорожець, Юлія Владиславівна (My University, 2024)
Процес екстрагування рослинної сировини є важливим етапом у виробництві різноманітних продуктів, починаючи від фармацевтичних препаратів і закінчуючи харчовими добавками та натуральною косметикою. Один із ключових факторів, що впливає на результативність та якість цього процесу, - це використання розчинників. Розчинники відіграють вирішальну роль у процесі екстрагування, допомагаючи вилучити біологічно активні речовини з рослинної сировини. Вони здатні розщеплювати клітинні стінки рослин і розчиняти цінні сполуки, що дозволяє ефективно виділяти їх для подальшого використання. Крім того, розчинники допомагають підтримувати оптимальні умови для процесу екстрагування, такі як температура та реакційний середовище.

The process of extracting plant material is an important step in the production of various products, ranging from pharmaceuticals to food additives and natural cosmetics. One of the key factors affecting the efficiency and quality of this process is the use of solvents. Solvents play a crucial role in the extraction process, helping to extract biologically active substances from plant material. They are able to break down plant cell walls and dissolve valuable compounds, allowing them to be efficiently isolated for further use. In addition, solvents help to maintain optimal conditions for the extraction process, such as temperature and reaction medium.
Keywords: розчинник; процес екстрагування; рослинна сировина; solvent; extraction process; vegetable raw materials; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв