Актуальні питання глобалізаційних досліджень: визначення, періодизації, український ракурс - Кобилянська, Людмила Миколаївна (My University, 2004)
В статті розглядаються актуальні проблеми теорії глобалізації – визначення, періодизація, світогосподарський ефект цього макропроцесу і макротенденції. Особлива увага приділяється доробку вітчизняної глобалістики як реакції посткомуністичного світу на поглиблення та інтенсифікацію глобалізації. Новим є намагання автора зіставити українську та західну глобалістики. In article the actual problems of globalization theory such as definition, divisions into periods, microeconomic effect of this macroprocess and macrotendency are viewed. The special attention is spared to heritage of home globalization as reaction of the postcommunist world on deepening and intensification of globalization. New is author aspiration to confront Ukrainian and western globalisation.
Keywords: глобалізація; globalization; українська глобалістика; цивілізація; ціннісно-цивілізаційні аспекти; ukrainian globalization; civilization; valued-civilization aspects