Особливості спектрів відбивання шротів насіння олійних культур в ближній інфрачервоній області - Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара Тихонівна (My University, 2013)
Встановлено, що спектри різних видів шротів мають ідентичний характер. Експериментально підтверджено, що для аналітичних цілей при визначенні вмісту вологи у шротах слід обирати інтервали довжин хвиль  = 1,49–1,50 нм та 1,93–1,94 нм. Нами було також проаналізовано перші та другі похідні спектрів відбивання та запропоновано набір довжин хвиль для створення градуювального рівняння визначення вмісту вологи, жиру та білку. It is set that the spectrums of different types of meal have identical character. Experimentally confirmed that for analytical purposes in the determination of moisture content in the meal should be selected wavelength interval  = 1,49–1,50 nm and 1,93–1,94 nm. We have also analyzed the first and second derivatives of reflectance spectra and proposed a set of wavelengths to generate the calibration equation determination of moisture, fat and protein.
Keywords: інфрачервона спектроскопія; спектри відбивання; шрот; волога; жир; білок; іnfrared spectroscopy; reflectance spectra; meal; moisture; fat; protein; кафедра фізики та професійної безпеки; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів