Бондарєва, ВікторіяМірошников, Олег МиколайовичМанк, Валерій Веніамінович2021-03-262021-03-262015Бондарєва, В. Й. Виділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристик / В. Й. Бондарєва, О. М. Мірошников, В. В. Манк // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 6. – С. 220–225.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33158У статті описано процес створення і дослідження методом фотонної кореляційної спектроскопії ліпосомальноїрідини, отриманої з ліпідного екстракту спиртового розчину фолікулярних яєць курей. Ліпідний екстракт витриму вався при низьких температурах з метою переведення білків, вуглеводнів та інших «мінорних» сполук в осади й максимальної концентрації фосфоліпідів у надосадній частині спиртового екстракту. Подальші дослідження з отримання ліпосом проводилася з надосадною рідиною, яку поділяли на дві частини. Першу частину методом колонкової адсорбційної хроматографії звільняли від каротиноїдів, холестерину і отримували розчин, що містив чистий фосфатидилхолін, який використовували для отримання ліпосомальної рідини. Другу частину надосадної рідини, яка містила суміш фосфоліпідів — фосфатидилетаноламін і фосфатидилхолін, використовували для створення ліпосом без додаткового очищення.otherфолікулярні яйця курейекстракціятонкошарова хроматографіяchicken follicular eggsextractionthin layer chromatographyліпосомиультразвукова обробкакафедра харчової хіміїкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівВиділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристикArticle