Виділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристик - Бондарєва, Вікторія; Мірошников, Олег Миколайович; Манк, Валерій Веніамінович (My University, 2015)
У статті описано процес створення і дослідження методом фотонної кореляційної спектроскопії ліпосомальноїрідини, отриманої з ліпідного екстракту спиртового розчину фолікулярних яєць курей. Ліпідний екстракт витриму вався при низьких температурах з метою переведення білків, вуглеводнів та інших «мінорних» сполук в осади й максимальної концентрації фосфоліпідів у надосадній частині спиртового екстракту. Подальші дослідження з отримання ліпосом проводилася з надосадною рідиною, яку поділяли на дві частини. Першу частину методом колонкової адсорбційної хроматографії звільняли від каротиноїдів, холестерину і отримували розчин, що містив чистий фосфатидилхолін, який використовували для отримання ліпосомальної рідини. Другу частину надосадної рідини, яка містила суміш фосфоліпідів — фосфатидилетаноламін і фосфатидилхолін, використовували для створення ліпосом без додаткового очищення.
Keywords: фолікулярні яйця курей; екстракція; тонкошарова хроматографія; chicken follicular eggs; extraction; thin layer chromatography; ліпосоми; ультразвукова обробка; кафедра харчової хімії; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів