Кінетична модель зміни якості новітніх харчових продуктів - Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Гуць, Віктор Степанович (My University, 2016)
Встановлення строку придатності готової продукції вимагає тривалих досліджень. Використання методів моделювання у даному випадку дозволяє за короткий проміжок часу отримати необхідні дані та спрогнозувати тривалість зберігання харчового продукту. Нативні інгредієнти скорочують термін реалізації харчових продуктів, що їх містять. Це одна з основних причин обмеженого асортименту натуральних ароматизаторів на ринку України. В статті розглянуто натуральний ароматизатор «Кминний», що складається з компонентів ефірних олій, представлений як багатопараметрична різнопрофільна система. Дослідження стабільності ароматизатору проводили на дев’яти зразках протягом двох років при сприятливих та несприятливих умовах зберігання. Якість ароматизатора виражали як багатокутник якості, на променях якого відкладено значення вмісту ароматичної складової. За результатами експериментальних досліджень зміни стану ароматизатору були побудовані багатокутники якості зразків, які зберігалися при різних умовах. Оскільки при зберіганні змінюється компонентний склад ароматизатору, то на кожному етапі отримано різні багатокутники якості. Площа даних багатокутників з часом зменшується і досягає мінімально допустимої, при якій якість ароматизатора визначається як незадовільна. На основі отриманих даних побудовано графічні залежності зміни площі багатокутника якості ароматизатору «Кминний» у часі та складено математичні моделі. Виконавши диференціювання було встановлено загальний вигляд швидкості зміни якості системи Vβ=a•ekt. Екстраполяція даних залежностей у часі з урахуванням швидкості зміни якості дає можливість визначити максимальний строк придатності ароматизатора при розглянутих умовах зберігання. Term storage definition is long and difficult research. Receiving the necessary results of the term storage food definition requires simulation methods. Natural ingredients reduce the term storage food. This is one of the main reason why natural flavors in Ukraine are limited. Natural flavor "Cumin" consists of essential oils components. We believe that this flavor is a multiparametric system with different profiles. Conducting stability research on the nine samples of natural flavor "Cumin" during two years at different temperatures was done. It was done physico-chemical and chromatographic research of samples. Flavour quality represented at the polygon (profile of quality). The content of flavor components relative to the control sample designated on the rays of polygon. Profiles of flavor quality were built on samples stored at different temperatures and in the dark or in the sun. During storage the area of these polygons decreased and reached the minimum. Minimum area of profile is a bad product or flavor. We were building graphic’s depending area profile of flavor "Cumin" on the time and were made mathematical models. It was made differentiation of mathematical functions. General view of the speed changing quality is Vβ=a•ekt. This formula calculates the maximum storage time.
Keywords: харчові продукти; food; натуральні ароматизатори; natural flavors; кінетична модель; kinetic model; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції; кафедра екології та екоменеджменту; кафедра технології оздоровчих продуктів