Спосіб підготовки насіння сої до вилучення олії (Патент № 68259) - Носенко, Тамара Тихонівна; Носенко, Володимир Єрофійович (My University, 2004)
Винахід відноситься до олієжирової промисловості і може бути використаний під час переробки соєвих бобів та отримання соєвої олії та соєвої макухи. Запропонований спосіб полягає в тому, що насіння сої очищується, подрібнюється, зволожується водяною парою до вологості 14-15 %, одержана м’ятка нагрівається в надвисокочастотному полі з частотою генерації 2405-2495 МГц і потужністю 200-250 Вт протягом 10-20 хв, із отриманої мезги вилучають олію шляхом пресування. Технічний результат пропонуємого способу підготовки насіння сої полягає в тому, що стадія обробки м’ятки в надвисокочастотному полі забезпечує інактивацію таких ферментів як трипсиновий інгібітор і уреаза в одержаній макусі та збільшення виходу пресової олії.

The device belong to oil and fat industry and could be used during processing of soy bean and producing of soy oil and soy cake. Proposed method consists in cleaning, crashing, moistening by water vapor to 14-15 % humidity of soy seeds, crashed seeds are being warmed in microwave field with generation frequency 2405-2495 Mhertz and power 200-250 Wt during 10-20 min, oil are being recovered from treated seeds by pressing. Technical result of proposed method consists in inactivation of tripsin inhibitor and urease of obtained cake and increasing of press oil input after treatment of crashed seeds in microwave field.
Keywords: насіння сої; soy seeds; м’ятка; НВЧ-поле; трипсиновий інгібітор; уреаза пресування; соєва олія; crashed seeds; pulp; microwave field; tripsin inhibitor; urease; pressing; soy oil; кафедра фізики та професійної безпеки; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів