Вплив світла і температури на продуктивність спіруліни - Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.; Нікулін, Олександр Федорович (My University, 2001)
Представлені дослідження основних технологічних параметрів культивування ціанобактерій Spirulina platensis в установці площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу. Культура спіруліни вирощувалась в накопичувальному режимі впродовж 120 годин pH 10-10,5, підсвічування лампами типу ДРЛ-250 та ДРЛ-400 у процесі культивування визначалась абсолютно суха біомаса (АСБ), вміст білка, кількість хлорофілу. Показано, що максимальна продуктивність спіруліни спостерігається за температури 33оС для всіх інтенсивностей освітлення. При освітленості 5кЛк продуктивність при збільшені температури зростала до 1,33г АСБ/л. При освітленості 11кЛк продуктивність при збільшенні температури до 33оС становила 1,57 г АСБ/л. При температурі 38оС відбувався різкий спад до 1,25 г АСБ/л. Presented research main technological parameters cultivation of cyanobacteria Spirulina platensis to install planar aerliftnoho fotobioreaktora closed. Culture of Spirulina grown in accumulation mode for 120 hours pH 10-10,5, light bulbs type DRL and DRL-250-400 in the crop determined absolutely dry biomass (ASB), the protein content of chlorophyll. It is shown that the maximum productivity of Spirulina observed at temperatures 33oS for all intensities of light. In light 5kLk performance with increased temperature increased to 1.33 g ASB / l. In light 11kLk performance by increasing the temperature to 33oS was 1.57 g ASB / l. At a temperature of 38oS held a sharp decline to 1.25 g ASB / l.
Keywords: спіруліна; біомаса; освітлення; температура; фотобіореактор; культивування; приріст; продуктивність; spirulina biomass; lighting; temperature; fotobioreaktor; cultivation; growth; productivity; кафедра екології та екоменеджменту