Формування ефективної інвестиційної стратегії підприємств молочної промисловості - Штанько, Людмила Олександрівна (My University, 2010)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (харчова промисловість). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2010. Дисертацію присвячено розробці теоретичних, методичних і практичних питань формування ефективної інвестиційної стратегії підприємств молочної промисловості. В дисертації систематизовано та уточнено основі етапи стратегічного планування інвестиційних процесів на підприємстві. Для проведення стратегічного аналізу, як одного з етапів формування інвестиційної стратегії в роботі представлено принципову схему його здійснення з детальним дослідженням бізнес-потенціалу підприємства. Оцінка інвестиційного потенціалу показує загальну готовність підприємства до реалізації інвестицій, тому в роботі запропоновано схему інвестиційного потенціалу, яка розглядає ресурси підприємства як засоби, необхідні для досягнення інвестиційних цілей. На основі результатів аналізу сучасного стану підприємств молочної промисловості та впроваджуваних ними інвестиційних стратегій обґрунтовано стратегічні напрямки розвитку підприємств, які в ході дослідження поділено на дві стратегічні групи. У відповідності з визначеними стратегічними напрямками було запропоновано інвестиційні стратегії для підприємств кожної групи. Для відбору найбільш ефективного варіанту інвестування для підприємства із визначених альтернатив запропоновано використання корегуючих коефіцієнтів, які дають можливість уникнути перекосів інвестування та сприяють формуванню більш оптимального інвестиційного портфеля.

Thesis for the obtaining of the candidate of economic sciences degree, specialty 08.00.04 – Economics and Management of companies (food industry). – National University of Food Technologies, Kyiv, 2010. The following thesis is devoted to the development of theoretical, methodological and practical issues of developing an effective investment strategy for the dairy industry. The main stages of the strategic planning of investment processes in the enterprise are classified and clarified. To conduct strategic analysis as one of the stages of the investment strategies the schematic diagram of its implementation with a detailed study of the business potential of the company is presented. The evaluation of the investment potential shows the general readiness of the organization to the realization of the investments, that’s why the scheme of investment potential is proposed. It reveals the recourses of the enterprise as means necessary to achieve investment goals. Based on analysis of the current state of the dairy industry and the introduction of their investment strategies, strategic direction of companies that in the course of the study were divided into two strategic groups are substantiated. In accordance with certain strategic directions the investment strategy for each business group was proposed. For the selection of the most effective investment option for companies with defined alternatives it was proposed to use corrective coefficients, which would enable to avoid distortions of investment and contribute to a more optimal investment portfolio.
Keywords: інвестиції; investments; стратегічне планування; ефективність; формування; розвиток; підприємство; молочна промисловість; strategic planning; effectiveness; formation; development; enterprise; diary industry; кафедра економіки і права