Власенко, Віктор АндрійовичКочмарський, Валентин СергійовичКолючий, Володимир ТарасовичБорсук, Г. Ю.2018-09-212018-09-212018https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/28164За 96-річний період селекційної роботи в МІП НААН створено п'ять поколінь сортів пшениці озимої, які обумовлені п'ятьма різними цінними генетичними компонентами. На перспективу показані і обґрунтовано напрями створення нових сортів пшениці озимої, які забезпечать підвищення ефективності селекційної роботи, формування генетичного різноманіття, розширення адаптивного потенціалу п'ятого покоління і створять генетичну основу для виведення сортів миронівської селекції шостого покоління з більш високим генетичним потенціалом продуктивності, підвищеною стійкістю до екстремальних умов навколишнього середовища і високою якістю зерна. During the 96-year period of breeding at The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS five generations of winter wheat varieties which are determined by five different valuable genetic components have been created. Prospective directions for creating new winter wheat varieties are shown and justified. They will provide improved plant breeding, development of genetic diversity, increasing the adaptive capacity of the fifth generation and will create a genetic basis to develop at Myronivka varieties of the sixth generation with higher genetic potential of productivity, increased resistance to extreme environmental conditions and good grain quality.uk-UKзернопшениця озимаселекціягеноплазмапокоління сортівсортозамінапідвищення врожайностіgrainwheat winterselectiongenoplazmageneration of sortssortozameshenieincrease of productivityДжерела цінної геноплазми селекційних поколінь миронівських сортів пшениці м'якої озимоїArticle