Дослідження каталітичної плівки на зернах фільтруючого завантаження та процеси, що викликають її утворення - Чарний, Дмитро Володимирович; Чернова, Наталія Миколаївна (My University, 2015)
Розкрито підходи з безреагентної технології очищення багатокомпонентних підземних вод з підвищеним вмістом розчинних сполук заліза, марганцю та сірководню. Технологія базується на біо-фізикохімічному методі порушення термодинамічної рівноваги вихідної води. Одним з результатів такого підходу стало отримання нового фільтруючого матеріалу з каталітично окисними властивостями на базі полімерних гранул, модифікованих плівкою залізо-марганцевих конкрецій. Approaches of reagentless technology for multicomponent groundwater treatment with high content of soluble iron, manganese and hydrogen sulfide compounds were found out. Technology is based on bio-physical-chemical method of initial water thermodynamic disequilibrium. Catalyst and oxidizing properties of new filter media obtaining from polymer grains modified by ironmanganese nodules film was one of the approach results.
Keywords: гранули; фільтруюче завантаження; залізобактерії; хемолітотрофи; залізо; марганець; пероксид; grain; filter media; iron; manganese; chemolithotrophs; thermodynamics; кафедра технології цукру і підготовки води