Оцінка якісних показників цукрового сорго сорту Нектарний І гібриду медовий у технології ферментованих напоїв оздоровчого направлення - Харгелія (Карпутіна), Дар'я Дмитрівна; Олійник, Світлана Іванівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Короленко, Аліна Віталіївна (My University, 2015)
У статті оцінено можливість використання соку цукрового сорго сорту Нектарний і гібриду Медовий у технології ферментованих безалкогольних напоїв оздоровчого направлення. Визначено вітамінний склад соку цукрового сорго даного сорту і гібриду та готових напоїв на їх основі. Встановлено, що досліджувана сировина характеризується високим вмістом вітамінів групи В та вітаміну С. Запропоновані режими отримання ферментованих безалкогольних напоїв не призводять до значних втрат вітамінного складу сировини, зокрема вміст вітаміну В3 зменшується в середньому на 20,5 %, вітаміну В3 — на 14,0 %, вітаміну В9 — на 32,2 %, а вміст таких вітамінів, як В1 і В2 в процесі бродіння збільшується. Фізико-хімічні та мікробіологічні показники готових напоїв на основі соку цукрового сорго сорту Нектарний і гібриду Медовий відповідають вимогам стандарту, що доводить ефективність запропонованої технології переробки вихідної сировини. A possibility of using sweet sorghum juice, extracted from cultivar Nectarnyi and its hybrid Medovyi, in technology of health-improving fermented drinks, was estimated in this article. As a result of experiments, a vitamin composition of sweet sorghum juice extracted from given cultivar, its hybrid and ready-to-drink beverages made of those juices was defined. It was found that the tested raw materials are characterized by a high content of B complexvitamins and vitamin C. Suggested technology of fermented beverages does not lead to a significant loss of vitamins content of raw materials; in particular, vitamin B3 content is reduced by an average of 20.5 %, vitamin B6 — by 14.0 %, vitamin B9 — by 32.2 %, and content of vitamins B1 and B2 is increased as a result of their synthesis during fermentation. Physical, chemical and microbiological parameters of studied ready-to-drink beverages made of sweet sorghum juice, extracted from cultivar Nectarnyi and its hybrid Medovyi, comply with the standard, which proves the effectiveness of the suggested raw materials processing technology.
Keywords: цукрове сорго; сорти; гібриди; напій ферментований; вітаміни; мікробіологічні показники; sugar sorghum; varieties; hybrids; fermented beverages; vitamins; microbiological parameters; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства