Основні напрямки енерго- та ресурсозбереження в спиртовому виробництві - Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Артюхов, Володимир Якович; Михайлів, А. П. (My University, 2003)
В останні роки зусиллями науковців і виробничників розроблена та відпрацьована у виробничих умовах енергозберігаюча технологія спиртових бражок з використанням концентрованих ферментних препаратів селективної дії, яка дозволяє знизити енерговитрати на процес водно-теплової обробки сировини в середньому на 40…50%.

Last years efforts of scientists and production workers develop and fulfil under production conditions energy- and recources saving technologies spirit washes with use concentrated ferment preparations of selective action which allows to lower power inputs on process of water-thermal processing of raw material on the average on 40-50%.
Keywords: енерго-ресурсозберігаючі технології; низькотемпературна термоферментативна обробка; концентровані ферментні препарати; energy and resource saving technology; low-temperature processing termofermentatyvna; concentrated enzyme preparations; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства