Лензіон, Валентин ЙосиповичГіджеліцький, Віталій МиколайовичКриворотько, Володимир МихайловичСоколенко, Анатолій Іванович2015-06-202015-06-202012Особливості технологій вторинного бродіння у виробництві шампанських вин / В. Й. Лензіон, В. М. Криворотько, A. І. Соколенко, B. М. Гіджевіцький // Харчова промисловість. – 2012. - № 13. – С. 185-189.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21271Дослідженнями встановлено співвідношення між технологічними, геометричними і термодинамічними параметрами процесів вторинного бродіння у виробництві шампанських вин. Встановлено взаємозв’язки між геометричними параметрами акратофорів, динамікою накопичення діоксиду вуглецю та енергетичними потенціалами розчиненого С02. Запропоновано конструктивне рішення для організації перемішування виноматеріалів за рахунок використання потенціалу розчиненого С02. Studies have established the relationship between technological,geometric and thermodynamic parameters of the process of secondary fermentation in the production of champagne. Intercommunications are set between the geometrical parameters of akratoforov, dynamics of accumulation of dioxide of carbon and power potentials of cutin C02. The last are related to the pitch gradient on a size permanent satiations under the law of Henry. Structural solution is offered for organization of interfusion of виноматериалов due to the use of potential of cut-in C02.uk-UKкафедра мехатроніки та пакувальної технікикафедра теоретичної механіки та ресурсоощадних технологійбродіннядіоксид вуглецюрозчинністьfermentationof carbon dioxidesolubilityОсобливості технологій вторинного бродіння у виробництві шампанських винArticle