Суть, зміст та основні принципи систем управління якістю продукції в молочній галузі - Матвєєв, Володимир Володимирович; Поперечний, Богдан Михайлович (My University, 2014)
В статті розглянуто суть, зміст та основні принципи систем управління якістю продукції в молочній галузі, вивчено поняття якості у харчовій промисловості, охарактеризовано сім основоположних принципів якості товару, досліджено чотири типи методів, які застосовують для управління якістю. Подано схему «Петлі якості», яка включає етапи забезпечення якості продукції, згруповано комплекс міжнародних стандартів у системі якості у харчовій промисловості, описано систему НАССР, яка повністю відповідає вимогам менеджменту якості за стандартами ISO 9000 : 2000 у молочній галузі та зображено структуру формування системи НАССР на молокопереробних підприємствах. The paper considers the nature, content and basic principles of quality management in the dairy industry, studied the concept of quality in the food industry, described the seven fundamental principles of quality goods, studied four types of methods used for quality control. Posted scheme "loops quality", which comprises the steps of providing quality products grouped set of international standards in quality in the food industry HACCP system is described, which fully meets the requirements of quality management standards ISO 9000: 2000 in the dairy industry and shows a structure forming HACCP on dairy enterprises.
Keywords: система якості; харчопереробна промисловість; молочна галузь; стандарти якості; конкурентоспроможність продукції; ДСТУ; ISO; НАССР; ГОСТ; quality system; food processing industry; dairy industry; quality standards; competitiveness; GOST; кафедра економіки праці та менеджменту