Пропоновані зміни до Конституції України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування - Рудик, Петро Андрійович (My University, 2008)
У статті розкриваються положення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування (реєстраційний № 3207-1 від 8 грудня 2004 р. № 2223 − ІV та його нового варіанту, схваленого парламентом України 23 грудня 2005 року № 3288 − ІV, у їх порівнянні. Зазначається, що цей законопроект характеризується концептуально новим підходом щодо змісту змін, їх глибини і повноти у порівнянні з президентським законопроектом від 19 червня 2003 року № 3207. Своїми змінами і доповненнями він передбачав наближення конституційних положень щодо місцевого самоврядування до принципів і норм Європейської хартії про місцеве самоврядування, чіткіше визначення понять «місцеве самоврядування», «територіальна громада», розмежування повноважень між органами державної влади і органами місцевого самоврядування, збільшення строків повноважень голів громад з чотирьох до п’яти років, розширення функцій обласних і районних рад та інші. Пропоновані зміни були спрямовані на посилення ролі місцевого самоврядування в утвердженні демократичного розвитку України. In the article the provisions of the bill on amendments to the Constitution of Ukraine concerning improvement of local government (registration № 3207-1 of 8 December 2004 р. № 2223 - IV and its new version, approved by the Parliament of Ukraine December 23, 2005 № 3288 - IV in their comparison. it is noted that this bill is characterized conceptually new approach regarding the content changes, their depth and fullness compared to the presidential law on June 19, 2003 № 3207. his amended, it provided the approximation of the constitutional provisions on local self-government with the principles and norms of the European Charter on local government and a better definition of "local government", "local communities" separation of powers between the state authorities and local self-government, increasing the terms of office of heads of communities from four to five years, expanding the functions of regional and district councils and others. The proposed changes were aimed at strengthening the role of local government in consolidating democratic development of Ukraine.
Keywords: конституція; місцеве самоврядування; Україна; constitution; local government; Ukraine; кафедра економіки і права