Краєвська, Світлана ПетрівнаСтеценко, Наталія ОлександрівнаБандуренко, Галина Михайлівна2019-02-092019-02-092018Краєвська, С. П. Оцінювання якості білка насіння льону методом DIAAS / С. П. Краєвська, Н. О. Стеценко, Г. М. Бандуренко // Зернові продукти та комбікорми. – 2018. – Vol. 18, I. 3. – С. 10-15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/28791У статті подано опис нової методики DIAAS, яка рекомендована Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією Об’єднаних Націй (ФАО) з 2013 року. Нова методика DIAAS дозволяє кількісно оцінити засвоюваність кожної амінокислоти окремо з білка продукту. Перетравлення незамінної амінокислоти повинно базуватися на справжній засвоюваності ілеї кожної амінокислоти, яка визначається у продукті для людини. Методика може бути корисною при визначенні біологічної цінності нових видів сировини та конструюванні нових функціональних харчових продуктів. The article presents a description of the new DIAAS technique, which has been recommended by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) since 2013. The new DIAAS method allows quantifying the digestibility of each amino acid separately from the protein product. The digestion of an essential amino acid should be based on the true digestibility of the ilea of ​​each amino acid, which is determined in the product for humans. The method can be useful in determining the biological value of new types of raw materials and the design of new functional foods.uk-UKльонпророщуванняDIAASякість білканезамінні амінокислотибіологічна цінністьфункціональне харчуванняDIAASflaxgerminationDIAASsproutsamino acidprotein qualitybiological valuefunctional foodкафедра технології оздоровчих продуктівОцінювання якості білка насіння льону методом DIAASArticle