Lazarenko, MykhailoBaglyuk, SergeyMelnyk, Oksana Yu.2013-11-042013-11-042013Lazarenko, M. Physical researches of modified starches swelling in water / M. Lazarenko, S. Bagluk, O. Melnyk // NEEFood-2013 Kyiv : The Second North and East European Congress on Food, 2013. – K. : NUFT, 2013. – P. 229.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/10907The use of different methods of starch processing enables significantly after its structure and properties. The aim of the research is to determine the optimal concentration of starch in water in the swelling process by using a mechanical method of free torsional vibrations and dielectric method for the development of sustainable technologies of food concentration of fast preparation, which are based on the modified starch raw materials. Використання різних методів оброблення крохмалю дозволяє значно змінити його структуру і властивості. Мета дослідження полягає у визначенні оптимальної концентрації крохмалю у воді в процесі набухання за допомогою механічного методу вільних крутильних коливань і діелектричного методу. Оптимальну концентрацію крохмалю визначали для модифікованих похідних, що використовуються у продуктах швидкого приготування.enmodified starchesoptimal concentrationdamping decrementelectric capacityмодифіковані крохмаліоптимальна концентраціядекремент затуханняелектрична провідністькафедра фізикикафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробівPhysical researches of modified starches swelling in waterThesis