Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаБашта (Шеремет), Алла Олексіївна2024-06-202024-06-202024Бажай-Жежерун, С. А. Дослідження яблучної сировини для виробництва фруктово-ягідного мармеладу оздоровчого призначення / С. А. Бажай-Жежерун, А. О. Башта // Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України : матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 24−26 квітня 2024 р. − Одеса : Олді+, 2024. − Т. 3. − С. 191−194.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43552Нами досліджено органолептичні та основні фізико-хімічні показники якості яблучного пюре яблук пізньостиглих сортів: Ренет Симиренко, Кальвіль сніговий, Джонатан. Найвищим вмістом пектину та вітамінів С та Р характеризуються яблука сорту Ренет Симиренко, ці плоди також мають відмінні смакові властивості. Нами досліджено характеристики пектинових речовин яблук сорту Ренет Симиренко. Досліджуваний пектин за вмістом ацетильної складової, яка впливає на здатність до драглеутворення відноситься до пектинів з високою драгле твірною здатністю. Це також підтверджують дослідження вмісту у пектині метоксильної складової. Даний яблучний пектин відноситься до першої групи сировини за вмістом метоксильної складовоїWe have researched the organoleptic and basic physico-chemical indicators of the quality of applesauce from late-ripening apples: Renet Simyrenko, Calvil Snowy, Jonathan. Renet Simyrenko apples are characterized by the highest content of pectin and vitamins C and P. We investigated the characteristics of pectin substances of apples of the Renet Simyrenko variety. According to the content of the acetyl component, which affects the gelatin-forming ability, the investigated pectin belongs to pectins with high gelatin-forming ability. This is also confirmed by studies of the content of the methoxyl component in pectin. This apple pectin belongs to the first group of raw materials in terms of the content of the methoxyl componentukяблукаapplesпюреpureeпектинpectinфізико-хімічні показникиphysico-chemical indicatorsкафедра технології оздоровчих продуктівДослідження яблучної сировини для виробництва фруктово-ягідного мармеладу оздоровчого призначенняThesishttps://orcid.org/0000-0002-5382-4842https://orcid.org/0000-0003-0310-3788