Інкорпорація радіонуклідів біокомпонентами харчових продуктів - Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Межубовський, Олександр Михайлович (My University, 2021)
За останні 35 років загальний фон радіоактивності довкілля значно зріс. Подальшому його підвищенню сприяє дифузія радіоактивних речовин з місць захоронення відходів АЕС і особливо аварія на Чорнобильській атомній станції. Оскільки населення України перебуває під постійним впливом малих доз радіоактивного опромінення, то і засоби захисту повинні мати постійний характер і постійно надходити в організм людини. Це реально лише з уживанням харчових продуктів із компонентами радіопротекторної дії. The level of general radioactivity has dramatically increased within the last 35 years, owing to the fact of radioactive substances diffusion from the places of NPP waste burial, especially after Chornobyl disaster. Since Ukrainian population is being exposed to the small radiation doses, the means of protection should be subsequently taken in constantly. This would be real providing that the foodstuffs with radioprotective components are consumed by people.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; радіоактивність; дози опромінення; нутрієнти; радіопротектори; харчування; радіоізотопи стронцію; радіоізотопи цезію; radioactivity; radiation doses; nutrients; radioprotectors; nutrition; strontium radioisotopes; cesium radioisotopes; кафедра іноземних мов професійного спрямування