Шульга, Оксана СергіївнаЧорна, Анастасія ІванівнаЧорний, Іван Олександрович2024-03-262024-03-262022Шульга, О. Методи виробництва їстівних плівок/покриттів / О. Шульга, А. Чорна, І. Чорний // Наукові праці ОНАХТ. – 2023. – 86(2). – С. 36-49https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/42264Охарактеризовано різні методи виготовлення їстівних плівок/покриттів для харчових продуктів залежно від вологого та сухого способу отримання. Проаналізовано переваги та недоліки методів виготовлення їстівних плівок/покриттів. Серед сухих способів виготовлення їстівних плівок/покриттів найбільш поширеним є метод екструзії для промислового виробництва плівок, оскільки не вимагає додавання розчинника і його подальшого випаровування. В лабораторних умовах найбільш доступним для отримання їстівної плівки є лиття розчину на антиадгезійну поверхню, а для формування їстівного покриття на харчовому продукті – нанесення пензлем або розпилення.Various methods of producing edible films/coatings for food products are characterized depending on the wet and dry method of production. The advantages and disadvantages of the methods of producing edible films/coatings are analyzed. Among the dry methods of producing edible films/coatings, the extrusion method for the industrial production of films is the most common, as it does not require the addition of a solvent and its subsequent evaporation. In laboratory conditions, the most accessible way to obtain an edible film is to pour a solution on a non-adhesive surface, and to form an edible coating on a food product, it is applied with a brush or sprayed. Various methods of producing edible films/coatings for food products are characterized depending on the wet and dry method of production. The advantages and disadvantages of the methods of producing edible films/coatings are analyzed. Among the dry methods of producing edible films/coatings, the extrusion method for the industrial production of films is the most common, as it does not require the addition of a solvent and its subsequent evaporation. In laboratory conditions, the most accessible way to obtain an edible film is to pour a solution on a non-adhesive surface, and to form an edible coating on a food product, it is applied with a brush or sprayed. Various methods of producing edible films/coatings for food products are characterized depending on the wet and dry method of production. The advantages and disadvantages of the methods of producing edible films/coatings are analyzed. Among the dry methods of producing edible films/coatings, the extrusion method for the industrial production of films is the most common, as it does not require the addition of a solvent and its subsequent evaporation. In laboratory conditions, the most accessible way to obtain an edible film is to pour a solution on a non-adhesive surface, and to form an edible coating on a food product, it is applied with a brush or sprayed.ukїстівне покриттяплівкиметоди отриманнятехнологія виготовленняedible coatingfilmsproduction methodsmanufacturing technologyкафедра експертизи харчових продуктівМетоди виробництва їстівних плівок/покриттівArticlehttps://doi.org/10.15673/swonaft.v2i86.2483https://orcid.org/0000-0001-6929-3487https://orcid.org/0000-0001-5357-3986