Спосіб вилучення етилового спирту із головних та сивушних фракцій (Патент на корисну модель № 137555) - Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Аркадій Павлович; Дмитрук, Павло Аркадійович (My University, 2019)
Авторами запропоновано спосіб вилучення етилового спирту із головних та сивушних фракцій, що передбачає подачу в середню частину розгінної колони головної фракції, сивушного спирту та сивушного масла, на верхню її тарілку гарячої лютерної води для гідроселекції домішок, в нижню її частину гріючої пари, а в середню частину декантатора флегми із дефлегматора, розшаровування гетерогенної суміші, відбір сивушно-ефіроальдегідного концентрату із верхньої частини декантатора і повернення флегми із нижньої його частини на зрошення колони. Згідно корисної моделі в розгінну колону направляють спиртовмісні фракції із конденсаторів бражної та спиртової колон, сепаратора вуглекислого газу, погонів із спиртовловлювачів, сивушний спирт, підсивушну промивну воду і непастеризований спирт, лютерну воду охолоджують в холодильнику до температури 10-15о С і подають в нижню частину декантатора в кількості, що забезпечує концентрацію етилового спирту в суміші в межах 30-40 % об. і її температуру 20-35о С, а з конденсатора відбирають альдегідно-метанольний концентрат. Запропонований спосіб забезпечує видалення головних, проміжних та кінцевих домішок спирту із зон їх максимального концентрування. Подача частини охолодженої до температури 10-15о С лютерної води в нижню частину декантатора дозволяє забезпечити оптимальні умови для ефективного розділення суміші після її змішування з водою: концентрацію етилового спирту в межах 30-40 % об. і температуру 20-35 оС. Технічний результат у використанні корисної моделі полягає у підвищенні ефективності вилучення етилового спирту із головних та сивушних фракцій шляхом більш повного видалення летких органічних домішок із зон їх максимального накопичення, зменшення їх вмісту у флегмі, що надходить на зрошення розгінної колони, в процесі сумісної розгонки цих фракцій, та підвищенні якості ректифікованого етилового спирту. The authors propose a method of extracting ethyl alcohol from the main and fuselage fractions, which involves the supply to the middle part of the distillation column of the main fraction, fusel alcohol and fusel oil, on its upper plate of hot Luther water for the selection of impurities, in the lower part of the heating steam part of the reflux condenser from the reflux condenser, stratification of the heterogeneous mixture, selection of fuso-etheraldehyde concentrate from the top of the decanter and return of the reflux from its lower part to the irrigation of the column. According to the utility model, the alcohol-containing fractions from the condensers of brazen and alcohol columns, the separator of carbon dioxide, the epaulettes from the alcohol catchers, the fusel alcohol, the baking water and the unpasteurized alcohol are cooled to a booster column, and the cooling water is cooled 15 of the decanter in an amount that ensures the concentration of ethyl alcohol in the mixture within 30-40 % vol. and its temperature is 20-35° C, and from the condenser is selected aldehyd-methanol concentrate. The proposed method eliminates the main, intermediate and final impurities of alcohol from the zones of maximum concentration. Submission of part cooled to a temperature of 10-15o C with luthier water in the lower part of the decanter allows to provide optimal conditions for effective separation of the mixture after mixing with water: the concentration of ethyl alcohol in the range of 30-40% vol. and a temperature of 20-35° C. The technical result of using the utility model is to increase the efficiency of extraction of ethyl alcohol from the main and fuselage fractions by more complete removal of volatile organic impurities from the zones of their maximum accumulation, reducing their content in the phlegm supplied to the irrigation column in the process of joint distillation of these fractions, and improving the quality of rectified ethyl alcohol.
Keywords: ректифікація; клапани; тарілки; рідина; масообмін; пара; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; rectification; valves; plates; mass transfer; liquid; steam