Особливості надання послуг на круїзних кораблях - Антоненко, Ірина Ярославівна; Мельник, Ірина Леонідівна (My University, 2019)
Дослідження особливостей розвитку послуг HORECA круїзного туристичного продукту дає можливість оцінити і визначити детермінанти активного зростання даного сегмента на світовому туристичному ринку. Асортимент і рівень якості послуг готельного та ресторанного обслуговування був у фокусі організаторів круїзів ще з етапу становлення круїзного туризму (40-50 роки XIX століття). Сьогодні при проектуванні круїзних кораблів інженерно-технічні характеристики враховують профіль послуг HoReCa на рівні з рішеннями по організації дозвілля на борту. Наприклад, для реалізації концепції сталого розвитку на нові кораблі-мегалайнері встановлюють системи переробки відходів, таким чином прагнучи до замкнутого (автономному) операційного циклу. HoReCa круїзного корабля забезпечує більше половини операцій з обслуговування гостя і характеризується значною кількістю персоналу в підпорядкуванні директора круїзу. Актуальність теми визначається необхідністю пошуку детермінант для утримання позицій круїзного туризму на ринку шляхом реалізації інноваційних рішень в HoReCa.
Keywords: HoReCa; круїзний корабель; HoReCa; innovation; cruise ship; cruise tourism product; enogastronomic product; services; кафедра туристичного та готельного бізнесу