Спосіб приготування напою лате (Деклараційний патент на винахід № 118926) - Буй, Лілія Михайлівна; Іщенко, Тетяна Іванівна; Гавриш, Андрій Володимирович; Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна; Шидловська, Олена Броніславівна (My University, 2019)
Спосіб приготування напою лате, який відрізняється тим, що у підігріте спінене молоко додатково вноситься насіння чіа у кількості 3,8…4,2 %, а еспресо подається на витриманій протягом 5…7 хв. суміші молока і насіння чіа у вигляді еспуми, яку готують з охолодженого до температури 18…20 °C еспресо, з попередньо розчиненими у ньому цукром, желатином, та вершками у сифоні з використанням N2O під тиском 18…22 атм при інтенсивному струшуванні та витримують за температури 4…8 °C впродовж 90…120 хв. для формування стабілізованої піноподібної структури. The method of preparation of a latte drink, which is characterized by the fact that chia seeds in the amount of 3.8...4.2 % are additionally added to the heated milk, and the espresso is served for 5...7 min. mixtures of milk and chia seeds in the form of espuma, which is prepared from an espresso cooled to a temperature of 18...20 ° C, with sugar, gelatin, and cream siphoned with N2O under pressure of 18...22 atm with intense shaking and kept at a temperature of 4...8 ° C for 90...120 min. to form a stable foam structure.
Keywords: лате; насіння чіа; харчова цінність; сифон; latte; chia seeds; nutritional value; siphon; кафедра готельно-ресторанної справи; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції