Вивчення впливу низькотемпературної обробки та кріодеструкції на збереження БАР і трансформацію інуліну під час розробки оздоровчих добавок із топінамбура - Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Бессараб, Олександр Семенович; Балабай, Катерина Сергіївна; Борисова, Аліна Олексіївна; Лосєва, Світлана Михайлівна (My University, 2014)
Запропоновано і розроблено нанотехнології дрібнодисперсних добавок з топінамбура в формі замороженого пюре і порошку сублімації сушіння з використанням низькотемпературної обробки, зокрема криогенного «шокового» заморожування і низькотемпературного механічного подрібнення. Унікальна нова технологія дозволяє отримати добавки і продукти, які містять рекордну кількість фруктози у вільній формі: 50 ... 55% інуліну трансформується у фруктозу у вільному стані, яка легко засвоюється організмом людини і призводить до зниження глікемічного індексу і зміцненню імунної системи. Nanotechnologies of finely dispersed additives from Jerusalem artichoke in the form of frozen puree and freeze-dried powder were proposed and developed using low-temperature processing, in particular, cryogenic "shock" freezing and low-temperature mechanical grinding. A unique new technology allows to obtain additives and products that contain a record amount of fructose in a free state: 50 ... 55% of inulin is transformed into fructose in a free state, which is easily absorbed by the human body and leads to a decrease in the glycemic index and strengthening of the immune system.
Keywords: кріогенне «шокове» заморожування; фруктоза; кріомеханодеструкція; інулін; cryogenic «shock» freezing; fructose; cryomechanodestruction; inulin; кафедра технології консервування