Національна еліта як суб’єкт державотворення - Слободян, Володимир Ярославович (My University, 2016)
Консервативний підхід до дослідження питання національної еліти, її ролі і значення в державотворчих процесах в українській елітології започаткований В. Липинським. Особливість цього підходу полягає в тому, що В. Липинський, будучи безпосереднім учасником процесу відновлення і розбудови української держави в 1917-1919 р.р., а пізніше на власні очі спостерігаючи, як вона перетворюється в руїну, володіючи прогресивною на той час європейською освітою і гострим розумом, ставить перед собою питання: чому так сталося, що столітнє прагнення свободи, втілене нарешті у власній державі, перетворюється у попіл? В. Липинський розробляє оригінальну концепцію національної аристократії, яка враховує як теоретичні здобутки тогочасної науки, так і специфіку української політичної дійсності, і покликана дати відповідь на складні питання елітогенезу української нації. A conservative approach to the study of the issue of the national elite, its role and significance in state-building processes in Ukrainian elitology was initiated by V. Lypinsky. The peculiarity of this approach lies in the fact that V. Lypinsky, being a direct participant in the process of restoration and development of the Ukrainian state in 1917-1919, and later observing with his own eyes how it turned into a ruin, possessing a progressive European education at that time and with a sharp mind, asks himself the question: why did it happen that the century-old desire for freedom, embodied at last in its own state, turns into ashes? V. Lypynsky develops an original concept of national aristocracy, which takes into account both the theoretical achievements of contemporary science and the specifics of Ukrainian political reality, and is designed to answer the complex questions of the elitogenesis of the Ukrainian nation.
Keywords: держава; консервативний підхід; національна аристократія; state; conservative approach; national aristocracy; кафедра економіки і права