Українознавчий аспект у викладанні гуманітарних дисциплін у вузах україни на зламі ХIХ - ХХ століть - Левицька, Надія Миколаївна (Збірник наукових праць НДІУ, 2006)
Автор на основі нового сприйняття та осмислення матеріалу, аналізу різнопланової наукової літератури поглиблено висвітлює активну участь вузів та студентства в національному відродженні України, виключно важливу роль студентів у поширенні української мови, започаткуванні викладу українознавчих дисциплін та українознавчих кафедр у вузах України, показує як сприяла процесам українізації подвижницька діяльність таких видатних діячів, як В. Антоновича, М. Грушевського, Д. Багалія, О. Маркевича, О. Потебні, М. Сумцова та інших.

The author based on a new perception and understanding of the material, analyzing diverse scientific literature thoroughly covers active participation of students in universities and national revival of Ukraine, the crucial role of students in promoting the Ukrainian language, initiating presentation of disciplines and Ukrainian departments in universities of Ukraine, shows both contributed to the Ukrainianization selfless work of such famous figures as V. Antonovych, M. Grushevsky, D. Bahaliya, O. Markevycha, O. Potebni, M. Sumtsova and others.
Keywords: гуманітарні дисципліни; humanities; українознавчі дисципліни; професори; студенти; ukrainian discipline; professors; students; кафедра гуманітарних дисциплін