Фізіологічна дія нутрієнтів на організм людини - Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна (My University, 2020)
Нутрієнти надходять в організм з їжею і використовуються для задоволення енергетичних та пластичних потреб організму. Вони поділяються на вуглеводи; білки; ліпіди; вітаміни; мінерали. Перші три класи поживних речовин гідролізуються в травному тракті під час травлення до мономерів. Ці мономери в клітинах частково використовуються для виробництва енергії шляхом окислення до кінцевих продуктів, а частково для біосинтезу власних білків, жирів і вуглеводів. Вітаміни, мінерали не потребують перетравлення травними ферментами./Nutrients enter the body with food and are used to meet the energy and plastic needs of the body. They are divided into carbohydrates; proteins; lipids; vitamins; minerals. The first three classes of nutrients are hydrolyzed in the digestive tract during digestion to monomers. These monomers in cells are used in part for energy production by oxidation to the final products, and in part for the biosynthesis of their own proteins, fats and carbohydrates. Vitamins, minerals do not require digestion by digestive enzymes.
Keywords: фізіологія; нутрієнти; організм; physiology; nutrients; organism; кафедра технології оздоровчих продуктів