Управління ділянкою першої сатурації з використанням методів тензорного аналізу - Сідлецький, Віктор Михайлович; Кадура, Євгеній Олександрович (My University, 2017)
Складність задачі управління подачею вапнякового молока та сатураційного газу на ділянку апаратів першої сатурації з’являється вже на етапі формування підходу до регулювання, крім цього додатково потрібно врахувати множину можливих варіантів підтримання співвідношення. Це пояснює необхідність застосування моделей при формуванні управляючих діянь, а також перевірку уже сформованих діянь. При чому модель повинна передбачати можливість як структурної зміни (при зміні підходів до управління) так і адаптації при коригуванні технологічного режиму. Саме тому вибір тензорного аналізу до моделювання процесів на ділянці апаратів першої сатурації є найбільш доцільним. В даній статті наведений приклад використання тензорного аналізу в автоматизованій системі управління апаратами ділянки першої сатурації. Наведена постановка задачі для вирішення якої необхідне моделювання і використання тензорного аналізу при розробці моделі. В статті показано розробку тензора для технологічного процесу та процесу управління, що дозволяє адаптувати кожну окрему модель апарату, а потім їх об’єднання в єдину модель технологічної ділянки, Також наведений підхід використання тензорної моделі для системи управління. This article shows an example of the use of tensor analysis in an automated process control system phase 1 carbonation devices. Shown formulation of the problem, the solution of which is necessary to the modeling and the use of tensor analysis in the development model. Results for the development of the tensor of the process and process control systems, as well as the approach of using tensor model.
Keywords: дефекація; сатурація; система управління; тензор; базис; тензорне множення; defecation; saturation; the control system; the tensor; basis tensor product; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка