Цілі і зміст формування професійно орієнтованої читацької компетентності у майбутніх інженерів - Бойко, Ганна Анатоліївна (My University, 2025)
Сучасне суспільство потребує інженерів, які володіють умінням читати професійні тексти, зокрема посібники з експлуатації обладнання, англійською мовою. Формування англомовної професійно орієнтованої читацької компетентності необхідне для майбутніх інженерів. У статті розглянуто цілі та зміст формування професійно орієнтованої читацької компетентності в майбутніх інженерів, які навчаються за програмою Інжиніринг харчових виробництв. Було проаналізовано поняття «професійно орієнтована читацька компетентність». Було конкретизовано цілі формування англомовної професійно орієнтованої читацької компетентності: практичну, професійну, освітню, розвивальну й виховну. Зміст формування англомовної професійно орієнтованої читацької компетентності конкретизовано на основі аналізу Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти й освітньо-професійної програми спеціальності. Вивчення наукової літератури показало, що зміст навчання визначається у двох аспектах: предметному та процесуальному. Практичний, лінгвістичний, лінгвосоціокультурний і стратегічний компоненти змісту навчання визначено в обох аспектах: предметному та процесуальному. У предметному компоненті змісту визначено теми, а також види читання, яких необхідно навчати майбутніх інженерів: ознайомлювальне, пошукове, переглядове та вивчаюче. Визначено вміння щодо кожного виду читання. Modern society needs engineers who are able to read professional texts and maintenance manuals in English. Development of professional oriented reading competence is beneficial for prospective engineers. The article deals with aim and learning content for prospective engineers that study at educational professional program “Engineering for Food Production”. The term “professional oriented reading competence” has been analyzed. The aims of professional oriented reading competence have been outlined: practical, professional, educational, developing. Learning content of development of professional oriented reading competence has been determined by the analysis of Common European Framework of References and Educational Professional Program. The research of scientific literature helped to find out that learning content is realized in two aspects: subject and procedural. Pragmatic, linguistic, lingua social cultural and strategy components of learning content have been determined in both aspects: subject and procedural. In subject aspect of the content, the topics were outlined. The different reading types for development of professional oriented reading competence for prospective engineers have been outlined: skimming, scanning and intensive reading. The skills for every reading type have been proposed.
Keywords: кафедра іноземних мов професійного спрямування; професійно орієнтована читацька компетентність; professional oriented reading competence; професійний текст; professional text