Нова продукція на основі спельти для ресторанного господарства - Сахно, Олена; Грищук, Олена Олегівна; Фурманова, Юлія Петрівна; Павлюченко, Олена Станіславівна (My University, 2019)
Проаналізовано представлені на ринку України продукти переробки зерна спельти. Серед них борошно цільнозернове, крупи, пластівці, висівки. Наведено порівняльну характеристику їх хімічного складу із аналогічними продуктами із зерна пшениці та вівса. Запропоновано використання борошна і пластівців зі спельти у закладах ресторанного господарства. Розроблено технологію виробництва хлібних виробів для спеціального дієтичного споживання – хлібців із борошна спельти та кондитерських виробів – батончиків із пластівців спельти. Хлібці у своєму складі містять насіння льону та соняшника; прянощі (коріандр, куркуму); зелень (кріп і петрушку). Технологія приготування хлібців полягає у наступному: попередньо очищене насіння подрібнюють. Висівки і борошно просіюють. Усі сухі компоненти перемішують, додають кефір та воду. Замішують тісто, яке вистоюється 20 хв. Потім розкачують хлібці прямокутної форми 5×13 см та висушують їх при t = 80 °С протягом 4…5 год. Охолоджують за кімнатної температури протягом 30 хв. Калорійність отриманих хлібців складає 260 ккал. Готові хлібці мають прямокутну форму, світло-коричневий колір, рівну поверхню, на якій проглядається насіння льону та соняшника. Їм притаманний приємний смак та аромат прянощів. Вони мають хрумку, щільну консистенцію. Батончики є прикладом корисних солодощів. Вони містять у своєму складі насіння соняшника і гарбуза; горіхи (грецькі і мигдаль); фініки, мед і кунжут. Калорійність батончиків із пластівців спельти складає 220 ккал. Технологія виробництва батончиків із пластівців спельти полягає у наступному: пластівці зі спельти підсушують у пароконвектоматі 2 хв при температурі 120 °C, охолоджують до кімнатної температури. Фініки замочують у теплій воді на 3 хв, висушують паперовим рушником, видаляють кісточку, подрібнюють. Волоські горіхи та насіння перебирають, контролюють на відсутність шкарлупи та інших сторонніх частинок. Мигдаль замочують на 3 год, обсушують паперовим рушником. Насіння та горіхи бланшують, висушують паперовим рушником, подрібнюють. У чисту суху ємність кладуть усі підготовлені інгредієнти, додають мед та ретельно перемішують 5 хв. Потім формують батончик прямокутної форми, і подають. Батончики із пластівців спельти мають прямокутну форму, рифлену без тріщин поверхню; хрумку консистенцію, світло-коричневий колір і виражений горіховий аромат.
Keywords: борошно спельти; пластівці спельти; хлібці; батончик; spelt flour; spelt flakes; bread rolls; candy bar; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції