Формальні варіанти відображення реляційної семантики у системі мови - Ткаченко, Наталія Дмитрівна (My University, 2007)
Словники виявляє категорійну та функціональну полісемію препозиційних знаків. Семантичний аналіз прийменників демрнструє первинність просторових значень у виникненні та вживанні всіх прийменників. Ця гіпотеза підтверджується дистрибуційним анадізом непросторових прийменників. Всі прийменники можуть позначати просторові та часові відношення, лексичні, граматичні відношення. Прийменники утворюють семантичні парадигми синонімів, антонімів, також градуальні відношення.

Dictionary entries reveal categorial and functional polysemy of the prepositional sign. The semantic analysis of the prepositions shows that the spacial meaning is the primary one in the emergence and use of all prepositions. This hypothesis is proved by the distributional analysis of the "non-spacial" prepositions. All prepositions may denote space and time relations, both lexical and grammatical relations. Prepositions form semantic paradigms of synonyms, antonyms, gradual relations.
Keywords: формальні варіанти; formal variants; реляційна семантика; система мови; прийменники; полісемія; relational semantics; language system; prepositions; polysemyya