Дослідження впливу використання сахарози і кристалічного цукру-піску на якість ігристих вин - Гречко, Ніна Яківна; Бабич, Ірина Михайлівна; Євтєєв, Д. В. (My University, 2013)
У статті проведено дослідження впливу складу лікерів, виготовлених на основі сахарози та цукру-піску, на якість ігристих вин. Проаналізовано, як позначається на якості готового ігристого вина динаміка зміни основних фізико-хімічних показників у процесі вторинного бродіння з використанням виноматеріалу, сахарози та цукру-піску. Під час шампанізації використано активовані сухі дріжджі «Lalvin», які випускаються спільно фірмою LaПemandта та Інститутом енології в Шампані. З метою дослідження біохімічних перетворень і визначення органолептичних та фізико-хімічних показників досліджуваних зразків на основі сахарози й цукру-піску вторинне бродіння проводили в пляшках місткістю 0,33 дм3' Процес бродіння тривав протягом 20 днів при t=14—16 °С. Через кожні 3 дні бродіння проводився аналіз усіх зразків за фізико-хімічними показниками. The characteristics of liquor with sucrose and sugar, and its influence on the quality sparkling wines prepared on the basis of this liquor are described. Dry white wine made of champagne grapes Aliquot and Chardonnay and the samples of sucrose and sugar have been studied. In this paper, the dynamics of basic physical and chemical characteristics during secondary fermentation using wine, sucrose and sugar, as well as the quality of the finished sparkling wine have been investigated. Active dry yeasts Lalvin, produced jointly by Lallemand company and the Institute of Oenology in Champagne, were used in the production process. Secondary fermentation was carried out in the 0.33 dm3 bottles, in order to research the biochemical changes and identify all the organoleptic and physicochemical parameters of samples of sucrose and sugar. The process of fermentation lasted for 20 days at t = 14-16Со. Every 3 days of fermentation, the physico-chemical properties of all samples have been analyzed.
Keywords: champagne; шампанізація; sparkling wine; вино ігристе; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства