Ромоданова, Валентина ОлександрівнаСмірнов, Вадим СеменовичКочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаМазуренко, Олександр Григорович2013-04-112013-04-111999Ефективність виробництва можна оцінити за електро- та теплофізичними характеристиками згущених молочних продуктів / В. О. Ромоданова, В. С. Смирнов, О. В. Кочубей, О. Г. Мазуренко // Харчова і переробна промисловість. – 1999. - № 11-12. – С. 15.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7445Встановлено прямолінійний характер залежності електропровідності від температури, концентрації жиру, СЗМЗ та цукрози. У перших трьох випадках електрична характеристика зростає, в останньому — знижується, що пов'язано з гальмуючою здатністю електронейтральних часток цукру в переміщенні електричних зарядів. На підставі комплексу експериментальних досліджень і математичної обробки даних розроблено один з можливих підходів до тестування складу згущеного молока з цукром, що полягає у вимірюванні електропровідності за двома температурами з подальшим визначенням вмісту шуканого компонента. Обґрунтована потреба у новітніх даних щодо електропровідності та теплофізичних характеристик молока і згущених молочних консервів, їх зміни під час виробництва, для підвищення точності технологічних розрахунків та визначення енергоємності виробництва.otherелектропровідністьтеплофізичні характеристики температуражирСЗМЗцукрозазгущене молоко з цукромэлектропроводностьтеплофизические характеристики температуражирСОМОсахарозасгущенное молоко с сахаромelectrical conductivitythermal characteristics temperaturefatsucrosesweetened condensed milkкафедра електропостачання і енергоменеджментукафедра технології молока і молочних продуктівЕфективність виробництва можна оцінити за електро- та теплофізичними характеристиками згущених молочних продуктівArticle