Майборода, Олена ІванівнаСімурова, Наталія ВячеславівнаКовальова, Світлана ОлександрівнаХільченко, Марія Олексіївна2016-04-192016-04-192015Синтез нових 5-амідо- та 5-(сульфонамідо)ізохінолінів / О. І. Майборода, Н. В. Сімурова, С. О. Ковальова, М. О. Хільченко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - К. : НУХТ, 2015. - Т. 21, № 5. - С. 250-255.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/22889Було розроблено методи функціоналізації 5-аміноізохіноліну за допомогою реакцій з хлорангідридами або сульфенілхлоридами гетерилкарбонових кислот. Нами синтезований ряд нових похідних ізохіноліну з різними ароматичними та гетероциклічними фрагментами, що становлять значний інтерес в якості потенційних біологічно активних об’єктів. Продемонстровано, що 5-аміноізохіноліни мають значний синтетичний потенціал та є зручними синтонами у моделюванні сполук, які містять фармакофорні угруповання. Methods for functionalization the 5-aminoisoquinoline by reaction with a heterocyclic acid chlorides (or sulfenyl chlorides) have been developed. We have received a number of new isoquinoline derivatives with various aromatic and heterocyclic fragments, which are of considerable interest as potential biologically active objects. We demonstrated a significant synthetic potential of 5-aminoisoquinoline - convenient synthons in the design of compounds containing pharmacophore groups.uk-UKкафедра харчової хіміїсинтезізохінолінхлорангідридамідбіологічна активністьsynthesisisoquinolineacid chlorideamidebiological activityСинтез нових 5-амідо- та 5-(сульфонамідо)ізохінолінівArticle