Спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале - Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Романовська, Тетяна Іванівна (My University, 2020)
Нами розроблено спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале на пластівці чи крупу. Запропоновано режим холодного кондиціювання за температури 12…16 ºС у три цикли, загальною тривалістю 25…30 год., що сприяє біологічному активуванню зерна. Встановлено, що у процесі зазначеної підготовки збільшується вміст вітамінів у зерні: тіаміну, рибофлавіну, аскорбінової кислоти, нікотинової кислоти, вітаміну Е тощо. Встановлено, що мікробіологічна обсеміненість біологічно активованого зерна не перевищує показники допустимих значень мікробіологічної обсеміненості; зберігання зразків протягом 6 місяців суттєво не погіршує їх якості, ці зернові продукти є безпечними з точки зору мікробіологічної чистоти. We have developed a method of processing grain of wheat and triticale into flakes or cereals. The mode of cold conditioning at a temperature of 12… 16 ºС in three cycles, with a total duration of 25… 30 hours, which promotes biological activation of grain, is proposed. It was found out that in the process of the cold conditioning of grain the content of vitamins increases: the quantity of thiamine, riboflavin and ascorbic acid - 2…2,5 times, nicotinic acid - 1,5 times; vitamin E – 3…5 times. As a result of the conducted research it was established that the microbiological seedability metabolism of biologically activated grain of wheat andt riticale does not exceed the values of permissible values of microbiological seedability; storage of samples during 6 months does not significantly impair their quality, therefore the developed product is safe for use in a food ration from the point of view of microbiological purity.
Keywords: зерно; пшениця; тритикале; пластівці; крупа; мethod; wheat; tritikale; grain; flakes; cereals; кафедра технології оздоровчих продуктів; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів